Get Adobe Flash player

Kyllä koulutukselle - ei koulutusleikkauksille

altKoulutukseen on panostettava

Suomi tunnetaan maailmalla laadukkaasta opetuksesta ja hyvin koulutetuista opettajista. Meillä on saatu kansainvälisesti hyviä tuloksia Pisa-tutkimuksissa, koska hyvä koulutus on ollut tasalaatuista ja se on kuulunut kaikille.

Nyt ollaan ajamassa tätä järjestelmää alas. Opettajana en voi hyväksyä nykyistä suuntausta. Tällä hallituskaudella on leikattu 1,7 miljardia euroa koulutuksesta. Tämä rapauttaa niin kouluverkon kuin opetuksen. Hallitusohelmaan on kirjattu ”Suomalaisista maailman osaavin kansa vuoteen 2020 mennessä”, mikä kuullostaa lähinnä vitsiltä näiden leikkausten jälkeen.

Nyt parhaillaan tavoitellaan 260 miljoonan säästöjä ammatillisesta koulutuksesta. Se tarkoittaisi sitä, että joka kolmas lukio tai ammatillinen oppilaitos jouduttaisiin sulkemaan. Todennäköisesti tämä lakiesitys kaatuu eduskunnassa.

Suomi pärjää kansainvälisessä kilpailussa ainoastaan sillä, että meillä on koulutettua työvoimaa. Suomi ei ole mikään halpatyövoiman maa. Me emme yksinkertaisesti pärjää tässä sarjassa, sillä niissä maissa tehdään töitä 1 €/päivä. Kustannusrakenteemme ei mahdollista kilpailua tässä sarjassa. Siksi ainoa keino on pyrkiä jalostamaan tuotteitamme entistä pitemmälle ja pitämään kiinni kansalaisten koulutuksen tasosta.

Kunnat joutuvat panemaan näitä eduskunnan päätöksiä täytäntöön. Rahoitus supistuu jatkuvasti, joten tämä tie ei voi jatkua. Toivon, että tulevaan eduskuntaan valitaan mahdollisimman paljon opetusalan ammattilaisia, jotka ymmärtävät koulutuksen merkityksen myös tulevaisuudessa.

 

Anitta Orpana
tietotekniikan lehtori, VTM
eduskuntavaaliehdokas
Kokoomus
UUSIMAA

Viimeksi päivitetty (14.03.2015 08:21)