Get Adobe Flash player

Totuus hoitajamitoituksesta vanhustenhoidossa

Helsingin Sanomat 31.8.2012

Anitta Orpanan kannanotto hoitajamitoituskeskusteluun

 

 

Totuus hoitajamitoituksesta vanhustenhoidossa

 

Uutisointi hoitajamitoituksesta johtaa ihmisiä harhaan. Nykyinen suositus on 0,5 ja uusi lakiehdotus on 0,7 eli seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohti. Tämä kuulostaa todella hyvältä, mutta totuus näiden lukujen takana on aivan toinen. Mitoitukseen lasketaan koko henkilökunta: osastonhoitajat, vastaavat sairaanhoitajat, fysioterapeutit, toimintaterapeutit, keittäjät, siivoojat sekä hoitokodin muu henkilökunta. Todellisuudessa varsinaisilla vanhustenhoitajilla on vähintään 5 – 6 vanhusta hoidettavana jokaista hoitohenkilöä kohti. Tänä päivänä laitoksissa on erittäin huonokuntoisia vanhuksia, koska jokainen haluaa elää vanhuuttaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

 

Suomessa koulutetaan yhä enemmän lähihoitajia vanhustenhoitoon, mutta moni heistä lopettaa raskaan työtaakan uuvuttamana melko nopeasti, koska työ on uuvuttavaa kaksi- tai kolmevuorotyötä. Palkka on pieni eikä viikonloppuvapaita ole joka viikonloppu. Tiedän, että hoitajista on pula. Hoitokotien johtajat vastustavat lakiuudistusta, koska vastuu henkilökunnan määrästä on silloin sitova. Uskon, että moni hoitaja jäisi alalle, mikäli heidän työkuormaansa voitaisiin edes vähän helpottaa. Yhteiskunnan koulutusresurssit menevät aivan hukkaan, mikäli koulutamme alalle ihmisiä, jotka eivät aio jäädä koulutusta vastaavaan työhön. Tästä kaikesta kärsii viime kädessä vanhus, hoitokodin asiakas. Vanhustenhoidosta on tulossa suuri liiketoiminta-alue. Tästä syystä poliitikkojen on syytä olla valppaina, jotta hinta-laatu –suhde on tasapainossa.

 

Toivon, että hallitus pääsee yhteisymmärrykseen hoitajamitoituksesta. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson nosti yllättäen mitoitusvaatimusta, joka on nyt 0,7. Se on osaltaan saanut eri tahot varautuneeksi koko lakiehdotusta kohtaan. Nyt hallituspuolueiden pitää vain ottaa asiat realistisesti, että lakia voidaan noudattaa ja tekeviä käsiä saadaan lisää vanhustenhoitoon.

 

Anitta Orpana

Lehtori, VTM

Vantaan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Kokoomus